# 11 Skunk

Nadat ik was weggelopen van de prostituees was ik niet langer gemotiveerd om een slaapplek te vinden. Doelloos dwaalde ik rond in Lissabon. 

Zo doende wandelde ik tot bovenaan een heuvel waar een mooi uitzichtpunt was. Terwijl ik even stond te genieten van het uitzicht sprak een jongen mijn aan.  ‘Hey do you want to smoke some skunk?’

Skunk is een drug dat gerookt wordt als wiet. Maar in verhouding met wiet heeft skunk een veel hoger THC gehalte. THC geeft een psychedelisch effect, wat in grote hoeveelheden ook hallucinaties kan veroorzaken. Skunk staat erom bekend dat het psychoses kan starten voor diegenen die daar gevoelig voor zijn. Achteraf weet ik vrij zeker dat skunk bij mij een psychose heeft gestart.

Op dat moment had ik nog nooit van skunk gehoord. De jonge vertelde dat het een sterk soort wiet was, en dat ik het gratis mocht proberen.
‘Ik wil het wel proberen, maar ik ga niks van je kopen’ maakte ik hem duidelijk.

Hij nam me mee naar een bankje verderop waar een aantal jongens zaten. Hij vloot één van de jongens weg liet me zitten. ‘Wacht hier’ zei de dealer en liep er snel vandoor.

Terwijl ik daar wachtte raakte ik aan de praat met één van de jongens. Hij had interesse in de gitaar die ik bij me had. Deze pakte ik uit en speelde wat kampvuurliedjes. Deze jongen was erg enthousiast en leek mij ook erg aardig.

De drugsdealer was ondertussen terug gekomen met de ‘skunk’, dat ze gerold hadden in een joint. De eerste jonge stak de joint op en gaf hem aan mij. Terwijl de groep naar me keek nam ik een heel klein, enkel heisje.

En dat is waar het mis ging. Van dat moment heb ik heel veel spijt gekregen… Het was onverantwoordelijk om een drug te proberen, van zomaar iemand die het wou verkopen. Het was helemaal onverantwoordelijk drugs in een onveilige omgeving, alleen in het buitenland waar niemand een oogje op mij kon houden. Het was stom om drugs te gebruiken terwijl ik al dagen lang niet fatsoenlijk geslapen had… het was zowiezo stom om überhaupt drugs te gebruiken. 

Op dat moment was ik er nog van overtuigd dat de skunk weinig effect op me zou hebben. Mijn ervaringen met wiet waren positief geweest. Ik had nooit verwacht dat dit mini heisje mij psychotisch zou maken.

Maar zelfs in kleine hoeveelheden kan drugs een schadelijk effect hebben op je brein. Vooral psychedelisch drugs kunnen een kettingreactie voorzaken. De combinatie van factoren zorgden er voor dat skunk extra hard zou binnenkomen en een psychose bij mij zo triggeren.

Volgende hoofdstuk