Waarom je passie volgen slecht advies is

In mijn vorige blog had ik het over keuzestress en mijn zoektocht naar een doel. Toen ik de blog schreef had ik het verhaal echter nog niet helemaal helder. In het superhelden avontuur kwam ik een praatje tegen van onderzoeker Cal Newport die precies hetzelfde probleem omschreef en een andere oplossing gaf. Hieronder schrijf ik over zijn ideeën.

‘Je passie volgen’ klopt niet’

Hij betoogt uitvoerig hoe de populaire statement ‘je passie volgen’ niet klopt.
Hij nam als voorbeeld Steve Jobs die dit soort dingen zei:

Andere variaties van ‘volg je passie’ kun overal vinden (voorbeelden in mijn vorige blog)

Steve Jobs had echter niet altijd al een visie

Carl legt uit dat Steve jobs ook eerst een tijd doelloos aan het rondzwemmen was voordat hij Apple begon. In zijn zoektocht was hij bezig met kunst en dans en zenmeditatie. Als iemand hem toen had gezegd ‘volg je passie’ was hij waarschijnlijk een uitstekende zen-meester geworden..

Maar nee, hij moest geld verdienen om rond te komen en besloot tech te verkopen met Dave Wosniak. Ze verkochten allerlei verschillende dingen totdat een klant suggereerde dat ze een grotere quantiteit computers moesten gaan maken.

Het alternatief van een passie: vaardigheid

Dus geen passie, wat dan? Volgens Carl kunnen we beter zoeken naar iets waar je heel goed in kan worden, en waar je voldoening uit kan halen wat past bij jou persoonlijkheid.

Want, vervolgt hij, zodra je vaardigheid hebt kun je jou verlangens weer achterna!  Hij noemt daarbij een aantal voorbeelden van mensen die zo hun weg vonden naar succes, zoals een bekende journalist die uiteindelijk boeken over milieu en ecologie schreef.

“Wat jij voor werk doet is een stuk minder belangrijk dan je denkt”

Deze controversiële quote stond haaks op mijn geloof, maar ik bleef zijn redenatie volgen, die erg logisch klonk.

Die schrijver had ook een heel ander werk kunnen doen’ vervolgde hij koeltjes. Hij durfde zelfs te stellen dat het niet zo veel uit had gemaakt. En dat het voor de meeste mensen niet zoveel uitmaakt zolang het:

  • Iets is wat je interesseert en past bij je persoonlijkheid
  • Iets is waarmee je jezelf waardevol maakt.

Kan elke baan mij gelukkig maken?

Nee, zo werkt het niet. Je moet wel kunnen groeien binnen je werk. Niet alle banen zijn gelijk geschapen. Een carrière in lopende band werk biedt weinig toekomst perspectief. Het is beter om baan te zoeken waarin je vaardigheden kan leren die voor waarde toevoegen. Waarde waar iemand voor wil betalen. Denk aan de schrijver. Hoe vaker hij schreef, hoe beter hij werd in het schrijven. Het zelfde geld voor carrières in sales, marketing, politiek, elk soort consultant. (er zijn veel meer voorbeelden hiervan, kun je er meer noemen in de comments please?)

Ergens tussen lopende band werk en die perfecte functie liggen de realistische mogelijkheden. Mogelijkheden die je kunnen laten uitgroeien tot een bijzonder leven waarin jij waarde kunt leveren op allerlei manieren

Wat als meerdere interesses heb?

Dit is mijn persoonlijke kernprobleem. Het advies van Carl is

‘Flip a coin’

Hij stelt dat als je meer opties hebt hebt, je ze kunt ophangen en er een dart op kan gooien. ‘Het maakt niet uit’. Als je maar groeit goed wordt in een vaardigheid die je interesseert.

Het superhelden avontuur van Justin.

Justin van superheld.nu geadviseerd om iets te vinden wat past bij je persoonlijkheid en de vaardigheden die je al hebt. Justin’s methode is om er eerst achter te komen wie je bent, zodat je makkelijker carrière keuzes kan maken. Hij heeft daar een programma voor ontwikkeld dat hij het superheldenavontuur noemt.

Ondertussen heb ik die cursus afgerond, en ik heb een plan wat ik de komende tijd wil gaan doen. Daarover ga ik binnenkort schrijven. – schrijf je in voor de nieuwsbrief als je die post wil lezen zodra die uitkomt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.