Het herstel na een psychose

Ik heb twee keer een depressie meegemaakt. Eén keer na een psychose, en één keer na een manie (mijn diagnose was ‘psychose niet anders omschreven.’ en werd later omgezet naar ‘bipolair’). Omdat ik het heb meegemaakt mag ik mijzelf ervaringsdeskundige noemen. Ik weet hoe moeilijk het is om depressief te zijn, maar ik weet ook hoe ik daarna weer op gang kwam. Dat wil ik met jullie delen door middel van deze blog en de komende blogs.

Herstellen van een psychose is …

In de eerste plaats is het zaak dat je begrijpt wat er gebeurd is en wat dat betekent voor de komende tijd. Dat is niet makkelijk. Het schopt je plannen door de war, want ineens moet je herstellen van een psychose. Niemand ziet aan je dat je psychisch ziek bent en waarschijnlijk kun je het zelf nauwelijks geloven.

…  alsof je herstelt van een gebroken been

Je kunt het vergelijken met het hebben van een gebroken been. Nadat je een ‘breuk’ hebt opgelopen moet je daar van bijkomen. Je bent ziek en daar kun je niks aan doen. Net als bij een gebroken been moet je de tijd nemen om te herstellen. Als je te vroeg weer probeert te rennen op een gebroken been kan die weer breken. Zo kun je ook weer een psychose krijgen als je te vroeg probeert te rennen.

Er is natuurlijk één groot verschil. Als je je been breekt is het voor iedereen duidelijk dat je voorlopig niet normaal kunt lopen. Bij een psychose is het niet zo duidelijk. Het is zelfs voor de persoon die het overkomt niet duidelijk.

Herstel heeft tijd nodig. Tijdens een psychose worden andere verbindingen in je hersenen gemaakt dan normaal. Tijdens een psychose of tijdens een manie maakt je lichaam meer dopamine aan. Dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd, zorgt er voor dat je enthousiast wordt en dat je sneller keuzes maakt. Een overvloed van dopamine kan dus een manie of een psychose veroorzaken. Bovendien zorgt al die dopamine er voor dat je niet goed kan rusten.

Waarom wordt men na een psychose depressief?

De meeste antipsychotische medicatie (vooral de oudere soorten) zorgt ervoor dat de dopamine receptoren worden uitgeschakeld. Daardoor kan je lichaam weer tot rust komen.

Het betekent ook dat je minder enthousiast wordt en minder keuzes wil maken. Een patiënt wordt meestal een tijd apart genomen van de normale wereld. Dit kan in een psychiatrische inrichting zijn of gewoon thuis bij zijn ouders. Het gebrek aan dopamine kan iemand depressief maken. Het gebrek aan activiteit en zelfzekerheid ook. Helemaal als je daarbij hoort dat je voorlopig niet verder kunt leven zoals voor je psychose.

Vandaar deze blog

Mijn dopamine-kraan was ook dichtgedraaid. Ik was als een zombie. Ik had nergens zin in, ik was super moe en wilde nergens een beslissing over nemen. Psychiaters zeiden tegen mij: ‘Het is onwaarschijnlijk dat je ooit een baan zult kunnen krijgen.’ Gelukkig kregen ze ongelijk. Ik kon mijn HBO studie afmaken en ik heb nu een baan.

Voorlopig wil ik gaan bloggen over het herstel na een psychose en wat daar allemaal bij komt kijken. Ben jij iemand die een psychose heeft gehad? Heb je vragen aan mij? Je kunt mij persoonlijk een vraag sturen via het contactformulier.

Zie ook PsychoseHulp.nl

Een gedachte over “Het herstel na een psychose

  1. Herstel van een psychose is lastig. Weer naar school gaan na een (langdurige) opname? Oef, breek me er de bek niet over open. Kut, meer kan je er eigenlijk niet van maken. Maar het kan wel. Want ook deze vlinder doet na anderhalf jaar gesloten afdelingen al weer ruim een jaar een opleiding.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.