Motivatie, discipline en de tijd die je nodig hebt om gewoontes te maken

Iedereen wil goede gewoontes creëren. Je wilt gezonder eten of minder achter facebook zitten. Toch blijft het lastig. Soms lukt het om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen, maar vaak ook niet. Waar ligt dat aan? En hoe krijg je daar controle over?

Een voorbeeld: Een collega vertelt over zijn hardloopschema en inspireert je hetzelfde te doen. Gedreven begin je een paar dagen te rennen. Op de derde dag begint het te regenen en besluit je niet te gaan, de vierde dag was je het weer vergeten. De vijfde dag denk je ‘laat maar’ en zo faal je weer een nieuwe gewoonte

Deel het op, maak subdoelen

De meeste mensen weten niet hoe lang het duurt om een nieuwe gewoonte te maken, en welke fases daar bij horen. Daardoor hebben ze de neiging om op te geven. Hoe lang heb je dan nodig? Dertig dagen. Dit advies heb ik gelezen en zelf uitgeprobeerd en het werkt.

Een goed voornemen dertig dagen uitvoeren is een grote opgave. Het lijkt een te lange tijd, en je kunt je het resultaat niet werkelijk voorstellen. Deel het daarom op in kleinere delen zodat je gemotiveerd kan blijven.
Die dertig dagen kun je opdelen in drie fases die ieder bestaan uit tien dagen. Hierdoor heb je kleinere subdoelen die makkelijker zijn om te behalen. De eerste tien dagen zijn het moeilijkste, maar zijn te doen als je weet dat de dagen er na makkelijker worden.

Eerste tien dagen – veel wilskracht

De eerste paar dagen zou het kunnen zijn dat je je gemotiveerd voelt om een gewoonte aan te leren. De rest van de eerste tien dagen zijn daarna erg lastig. Je zult het meerdere malen willen opgeven, maar bedenk op dat moment dat je het maar tien dagen hoeft vol te houden, daarna wordt het makkelijker.

Dag tien tot twintig – al iets soepeler. 

Na tien dagen begint je systeem te wennen aan je nieuwe gewoonte, en dat maakt het makkelijker. Je ziet er minder tegenop en je weet beter hoe en wat je doet. Ook heb je nu meer motivatie omdat je er al meer dan tien dagen mee bezig bent geweest.

Dag twintig tot dertig – Door blijven gaan met de gewoonte

In het boek New Psycho-cybernetics van Maxwell Maltz uit 1950 legt de schrijver uit dat het éénentwintig dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Dit werd een populair concept waardoor nog steeds veel mensen denken dat het éénentwintig dagen duurt om een gewoonte te vormen. Dat kan, mits je genoeg motivatie en discipline hebt.

Na twintig dagen is de gewoonte makkelijker geworden, maar heb je nog een negatieve associatie aan de gewoonte. Als je na die twintig dagen even ‘pauze’ neemt van je gewoonte dan is het na die ‘pauze’ zeer moeilijk weer op te starten. Het is dus erg belangrijk dat je door blijft gaan na die twintig dagen. Ga dan nog 10 dagen met de gewoonte waar je mee bezig bent.

success aheadJij bent het waard om succesvol te zijn!

Het is niet makkelijk om een nieuwe gewoonte te maken. Maar herinner je de tijdloze quote van Jim Rohn; ‘Success is wat je aantrekt door de persoon die je wordt.’ Jij kunt degene worden die je wilt zijn door goede gezonde gewoontes aan te nemen. Succes!

Een gedachte over “Motivatie, discipline en de tijd die je nodig hebt om gewoontes te maken

  1. Pingback: Waarom ik mensen wil helpen die een psychose hebben gehad. | Psychose avontuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.