Werken aan een manuscript

De eerste versie is af. En dan…?

Ik heb hiervoor geïnformeerd bij een uitgever. Ik heb ze een mailtje gestuurd en aangegeven dat ik bezig ben met een boek. Het korte antwoord was: ‘stuur maar een manuscript’.

Hierdoor heb ik me maar eens ingelezen over wat een manuscript eigenlijk is en wat een uitgever wil hebben.

Een manuscript is de versie van je boek die je stuurt naar een uitgever. Wel heb ik begrepen dat het de bedoeling is dat het een stuk netter is dan een conceptversie. Je kunt het door een redactie laten verbeteren, maar dan moet het eerst langs iemand van de uitgever die het leest en beoordeeld. Die gene beoordeeld het een stuk positiever als er niet al te veel spelfouten in staan. Bovendien wil je de tekst ook eerst een aantal keer herlezen en eventuele delen schrappen (zie ook een vorig artikel).

Hoe lang moet een manuscript zijn?

De meest voorkomende variant van een manuscript is het volledige boek, zover je het als schrijver zelf af kunt maken. Aangezien een uitgever meestal niet alles van het manuscript leest is het misschien handig om na te denken hoeveel van het manuscript je gaat opsturen.

Meestal staat op de website van de uitgever hoeveel bladzijdes het manuscript minimaal moet zijn. Als je bijvoorbeeld 40 bladzijdes moet inleveren, is het de beste optie om die bladzijden helemaal op en top te maken. De rest kan later.

Nog even de tussenstand

We zitten op Bali en genieten van het strand 

aantal woorden: 45928 (ik heb flink lopen schrappen)
nieuwste hoofdstuk: introductie (die had ik nog niet)

Dit is alles wat ik tot nu toe weet over een manuscript. Is er iets dat ik vergeet en waar ik aan moet denken? Laat het me dat dan alsjeblieft weten. Volg ook mijn blog door de nieuwsbrief te ontvangen (zie het rechter menu).
Als je wilt kun je ook de eerste 20 hoofdstukken van het boek lezen. (zie in het rechter menu ‘lees boek’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.