Hoeveel vertel je in een autobiografisch boek?

Wanneer je een autobiografisch boek schrijft is het lastig om te weten hoeveel je van je verhaal wilt vertellen, en welke delen interessant zijn voor anderen. Daardoor kun je gaan twijfelen en twijfel kan het lastig maken om verder te schrijven.

Gewoon doorschrijven.

De methode die voor mij het beste werkt is gewoon doorschrijven. Het is goed om na te denken over wat je wel of niet zou willen schrijven. Het is zelfs goed om er een paar nachten over te slapen zodat je onbewuste de kans krijgt deze keuze te overwegen. Maar laat dat niet te lang duren. Bij twijfel gewoon door schrijven.

Je gaat nog veel deleten

‘Schrijven is schrappen’ wordt wel eens gezegd. Daarmee wordt bedoeld dat je tijdens het herschrijven ook tekst weghaalt die toch niet zo belangrijk is voor het verhaal. Less is more. Zinnen zijn beter te lezen als ze kort zijn. Maar om te schrappen moet je wel eerst een fatsoenlijke lap tekst hebben en daarvoor is het ook beter om eerst meer te schrijven, onafhankelijk van kwaliteit.

Meer overzicht

DSC_0578 - edit.jpg

Een foto van mij bij een afdakje onderaan waterval. De waterval is trouwens de hoogste in Laos! Hierover komt nog een blogpost op www.roadtohappiness.nl 

Wanneer je het hebt geschreven kun je veel beter zien hoeveel het werkelijk is, en wat het is wat je geschreven hebt. Zo kun je ook beter zien of de informatie die je geschreven hebt ook werkelijk goed is. Soms blijkt dat pas nadat een boek is uitgegeven! En wordt daarna pas tekst weggehaald of juist toegevoegd.

Wanneer ophouden te verbeteren

Je zult altijd mogelijke verbeteringen blijven zien. Nadat je het af hebt, wil je het nog minimaal vijf keer herschrijven. Maar de eerst versie hoeft niet perfect te zijn. Je kunt het beter uitgeven en feedback krijgen van echte klanten. Zorg eerst maar eens dat 100 mensen het lezen. Vraag dan deze mensen wat ze vonden van het boek. Wat goed was, en wat er nog verbetert kan worden. Sta open voor kritiek.

Dit is in ieder geval mijn tactiek. Maar wat vinden jullie?

DSC_0826 edit.jpg

Nog even de tussenstand:

Aantal woorden: 47.069
Nieuwste hoofdstuk: #45 Nazorg

En ik heb een nieuw drive bestandje aangemaakt met de eerste 16 hoofdstukken. Die vind je nu hier. Dit is hoe ver ik ben gekomen met het editten. Het verder schrijven heb ik ook vlink voortgang mee geboekt! Het nieuwste hoofdstuk is 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.